pielęgnacja kostiumów kąpielowych

Wszelkie porady dotyczące bycia panią domu. Porady z serii: "Jak zadowolić siebie i teściową, i nie zwariować" :)

pielęgnacja kostiumów kąpielowych

Postautor: Deco-Ania » 15 lip 2013, 13:40

Jako, że stałam się posiadaczka trzech nowych kostiumów w tym roku, które wyjątkowo mi przypasowały, chciałabym aby posłużyły mi nieco dłużej niż jeden sezon. I tak mnie natknęło, że może o nie należy dbać nieco inaczej niż o codzienne ubrania. Tylko jak?
Znalazłam na jakimś forum wątek temu poświęcony - ale jak zawsze: obrzucanie się błotem i tak dalej. Nawet ktoś napisał, że stroju kąpielowego nie powinno się prać a jedynie płukać - no sorry, ale sobie tego akurat nie wyobrażam.

U mnie wygląda to tak: w czasie wakacji na bieżąco (tzn. np. wieczorem po powrocie z plaży) płuczę je w słodkiej wodzie. Po powrocie - wrzucam do pralki (program pranie delikatne, max. 30st). Normalnie ze zwykłym płynem do prania (rezygnuje jedynie z płynu do płukania).
(podobnie piorę nasze rowerowe stroje - tylko temp. nieco wyższa 40st).

A wy? Macie jakiś swój sprawdzony sposób, żeby co roku nie wydawać kilkuset złotych na kostiumy??
Obrazek
Obrazek
Deco-Ania
SuperMama

Has thanked: 97 times
Been thanked: 194 times

Re: pielęgnacja kostiumów kąpielowych

Postautor: malaJu » 15 lip 2013, 13:48

Deco-Ania, na serio nie odpowiem, bo się nie znam, ale pół żartem - mój sposób to wakacje nad polskim morzem. Dzieki temu, że pogoda jaka jest każdy widzi, od dwóch lat mój kostium wygląda jak nowy. Nawet wody morskiej nie dotknął. Miałam go na sobie 3 razy... :mrgreen: :twisted:
Awatar użytkownika
malaJu
Administrator

Has thanked: 722 times
Been thanked: 265 times

Postautor: szaraczarownica » 15 lip 2013, 13:53

Ja zawsze przepłukuję w wodzie, a po powrocie z wakacji piorę w ręku w zwykłym mydle. Jak prałam w pralce, to wytrzymywały tylko sezon, a potem się rozłaziły, więc podziękowałam za taki interes.
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator

Has thanked: 189 times
Been thanked: 203 times

Postautor: Deco-Ania » 15 lip 2013, 13:59

malaJu pisze:Nawet wody morskiej nie dotknął
No nie - mój też ie dotknął wody morskiej, chociaż na plaży byliśmy prawie codziennie. Wystarczy mi zamoczenie nóg do kolan :-) Chłopaki nadrabiają.
Ale i tak: pot od opalania, kremy, piasek...

szaraczarownica pisze:piorę w ręku
Za leniwa jestem. Ale może włączę program prania ręcznego?
Obrazek
Obrazek
Deco-Ania
SuperMama

Has thanked: 97 times
Been thanked: 194 times

Wróć do Porady Idealnej Pani Domu