USG genetyczne/badania genetyczne

USG genetyczne/badania genetyczne

Postautor: Paulina S. » 27 maja 2014, 15:57

Nie znalazłam tematu poświęconego USG genetycznemu oraz badaniom genetycznym. Trochę opinii pojawiło się w temacie dotyczącym USG 3D, nie chciałam tam zbytnio odbiegać od meritum. W razie czego - proszę wątek połączyć lub usunąć ;;)

USG genetyczne to badanie, które nie jest obowiązkowe. Zaleca się je kobietom w ciąży, które mają 35 lub więcej lat, są obciążone ryzykiem chorób genetycznych, przebyły w ciąży choroby zakaźne, brały leki, które mogły zaszkodzić dziecku.
Wykonuje się je trzykrotnie w ciągu ciąży: między 11 a 14 tygodniem, 11 a 22 oraz 28 a 31 tygodniem. Pewnie każda Mama już to wie, ja zgłębiłam temat dopiero niedawno ;)

Jak wiele z Was miało USG "genetyczne"? I czy wszystkie 3? Czy połączyłyście je z dodatkowymi badaniami krwi? Zdecydowałyście się na nie, bo były po temu przesłanki czy chciałyście "po prostu" być spokojne? Udało się Wam je jakimś cudem zrobić na NFZ czy wolałyście pójść prywatnie? Do kogo? :)

U mnie w domu toczy się dyskusja na ten temat. No bo przecież "masz tylko 28 lat i dlaczego by coś miało być nie tak?".
Ja jestem zdecydowana i mam nadzieję umówić się w przyszłym tygodniu do dr Baś-Budeckiej :)
Awatar użytkownika
Paulina S.
SuperMama

Has thanked: 80 times
Been thanked: 57 times

Re: USG genetyczne/badania genetyczne

Postautor: malulu » 27 maja 2014, 16:11

Paulina S., ja miałam zwykle USG (na każdym patrzono czy nie pojawia się jakaś choroba wrodzona np. zespół Downa), badań genetycznych nie robiłam.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
malulu
SuperMama

Has thanked: 7 times
Been thanked: 76 times

Postautor: sistermonn » 27 maja 2014, 17:54

Paulina S., obecnie zgodnie z zaleceniami Krajowego Konsultanta ds. Ginekologii i Położnictwa w ciąży powinno wykonać się własnie 3 badania usg. I chyba nie jest to kwestia wymysłu czy trendu.
Bezpłatnie przysługują one kobietom po 35rż (jedna z przesłanek).

Osobiście byłam na wszystkich trzech prywatnie u dr Kozarzewskiego. Na każdym z badań dr szczegółowo sprawdzał przeziarność karkową i budowę nosa, oczodołów (to na pierwszym badaniu), serce, żołądek i inne organy (na drugim), wszystkie organy, ze szczególnym naciskiem na nerki i żołądek (na trzecim).
Nie każdy lekarz posiada odpowiednie uprawnienia/certyfikat do wykonania takich badań, dysponują oni o wiele lepszą aparaturą niż w innych gabinetach, więc mają o wiele większe możliwości wykrycia jakiś wad, problemów.
Badań z krwi nie robiłam, bo dr uznał, że absolutnie nie widzi do tego wskazań.
Odnośnie 3D/4D - na pierwszym usg jest to zbędne, na pozostałych dwóch - fajna pamiątka, o ile dziecko odpowiednio się ułoży. Nasz córka akurat na drugim usg zakryła sobie twarz nogą, na trzecim - twarz przesłaniała pępowina, więc dr musiał się nakombinować, żeby zrobić jej ładne ujęcia.
Obrazek
Awatar użytkownika
sistermonn
SuperMama

Has thanked: 9 times
Been thanked: 20 times

Postautor: Deco-Ania » 27 maja 2014, 21:11

sistermonn pisze:Bezpłatnie przysługują one kobietom po 35rż (jedna z przesłanek)
z tym, że NFZ refunduje tylko dwa badania ( u nas: 13tc i 22tc / USG na początku ciąży (8tc) zrobiła moja gin, a w 32tc byłam odpłatnie u dr Kozarzewskiego)
W 13tc miałam także test PAPPA, ale ja się "łapałam" na kryteria wskazań do tego badania.

W pierwszej ciąży robiłam taką samą ilość badań USG ( no może jeszcze dwa dodatkowe, bo świrowałam trochę), ale badań genetycznych nie robiłam.
Jeśli nie jesteś w grupie ryzyka, to moim zdaniem wystarczy, że umówisz się na badanie USG, na którym lekarz także oceni stan dzieciątka. Jeśli będzie miał jakiekolwiek wątpliwości skieruje Cię na dodatkowe badania.
Obrazek
Obrazek
Deco-Ania
SuperMama

Has thanked: 97 times
Been thanked: 194 times

Postautor: sistermonn » 27 maja 2014, 21:18

Deco-Ania pisze:z tym, że NFZ refunduje tylko dwa badania
a to nie wiedziałam o tym. Sorki jeśli wprowadziłam w błąd.
Obrazek
Awatar użytkownika
sistermonn
SuperMama

Has thanked: 9 times
Been thanked: 20 times

Postautor: martula_87 » 27 maja 2014, 21:21

Paulina S., na Nfz może być ciężko ale ja bym jednka zapłaciła i zrobiła te 3wskazane usg genetyczne. Wiek tu nie ma nic do rzeczy ja miałam 25lat a na usg w 20tyg rozpoznanie wadę u Dominika. I już wiedzieliśmy jak mamy postępować. Innych testów nie robiłam bo nie były wskazane.
Dominik 8.05.2012
Awatar użytkownika
martula_87
SuperMama

Has thanked: 243 times
Been thanked: 93 times

Postautor: Paulina S. » 28 maja 2014, 14:53

Dziękuję Wam za Wasze opinie. :)

Jestem właściwie zdecydowana na prywatne USG genetyczne. Wolę oddać się w "prywatne ręce", bo mam dość po ostatnich przejściach u państwowych ginekologów. Chcę usłyszeć, że wszystko jest dobrze (jak każda Mama...). Oczywiście mam nadzieję, że żadne inne badania genetyczne nie będą potrzebne.

W decyzji utwierdzają mnie też przypadki 2 koleżanek, u których podczas trzeciego USG genet. lekarz (Dudarewicz) wykrył pewne problemy i można było na czas zareagować.
Awatar użytkownika
Paulina S.
SuperMama

Postautor: ava » 28 maja 2014, 21:08

Paulina S., myślę, że to dobra decyzja. Sama planuję podejść do drugej ciąży bardziej ekonomicznie ;) niż do pierwszej i prowadzić ją w ramach nfz, ale te 3 usg na pewno będę robić prywatnie.
Awatar użytkownika
ava
SuperMama

Has thanked: 38 times
Been thanked: 112 times

Postautor: szaraczarownica » 28 maja 2014, 21:13

Ja też miałam wszystkie 3. Pierwsze miałam mieć u dr. Baś-Budeckiej, ale wylądowałam w szpitalu, więc zrobiono mi je w Madurowiczu (ale nie dr. B-B). Drugie miałam u dr. Kozarzewskiego w Diasonie, a trzecie u dr. Skoczylasa w Limie.

Chociaż ja ich nie traktowałam, jako jakiegoś specjalnego badania. Wiedziałam, że w takich terminach się to robi, więc było to dla mnie naturalne, że na nie pójdę. Zresztą mój lekarz za każdym razem dawał mi skierowanie na badanie, więc w mojej sytuacji trudno by było nie zrobić. No chyba, żebym poszła na usg do ginekologa bez specjalnych uprawnień do robienia genetycznego.
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator

Has thanked: 189 times
Been thanked: 203 times

Postautor: sardynka » 29 maja 2014, 7:00

W poprzedniej ciąży oprócz usg, które miałam u mojego lekarza zrobiłam i tak 2 pierwsze genetyczne dodatkowo na własną rękę u dr Kaczmarka (czyli w sumie miałam je podwójnie), 3 robił mi tylko mój dr (a w zasadzie specjalista od usg, który pracował w jego przychodni)...w tej ciąży chodzę do dr Wilińskiego i na 1 i 2 genetyczne skierował mnie do dr Dudarewicza, 3 mam zamiar zrobić u Wilińskiego, bo póki co wszystko wyszło ok :)
Nie wiem jak wyglą prowadzenie ciąży na nfz ale te 3 badania chciałabym mieć wykonane przez specjalistów, zwłaszcza połówkowe, na którym można wykryć większość poważnych wad wrodzonych np. Serca
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
sardynka
SuperMama

Has thanked: 56 times
Been thanked: 34 times

Postautor: Marcka » 29 maja 2014, 11:19

ObrazekObrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Marcka
SuperMama

Has thanked: 64 times
Been thanked: 49 times

Postautor: hatifnatka » 29 maja 2014, 14:30

w jednej i w drugiej ciąży wszystkie 3 badania genetyczne robił mi Dudarewicz. dla mnie są to bardzo ważne badania i nie zrezygnowałabym z nich.
T 2011 <3 A 2013 <3
Awatar użytkownika
hatifnatka
SuperMama

Has thanked: 94 times
Been thanked: 92 times

Postautor: Paulina S. » 05 cze 2014, 16:11

My już po USG genetycznym u dr Baś-Budeckiej. Maleństwo w pełni wymiarowe, ryzyko wad niewielkie <3 Oby tak dalej!
Awatar użytkownika
Paulina S.
SuperMama

Postautor: Deco-Ania » 05 cze 2014, 16:41

Paulina S., super wieści.
Obrazek
Obrazek
Deco-Ania
SuperMama

Has thanked: 97 times
Been thanked: 194 times

Postautor: MamaŻaby » 05 cze 2014, 20:43

Paulina S., wspaniałe wiadomości ::) Oby dalszej zdrowej ciąży ::)

Z Żabą miałam dwa usg genetyczne - w Diasonie u dra Grzesiaka. Na trzecie usg nie trafiłam bo byłam w szpitalu a Żaba urodziła się miesiąc przed czasem.
Teraz mam za sobą pierwsze usg gen. i jestem umówiona na połówkowe. Oba u ... dra Grzesiaka w Diasonie >D
Nie pójście na te usg nie wchodziło w rachubę. W pierwszej ciąży musieliśmy mieć pewność, że wszystko ok bo ciąża od początku zagrożona. Ponieważ nie wykryły nic złego to nie robiłam dodatkowych badań.
W tej ciąży na usg skierował mnie mój lekarz, raczej z zasady niż medycznej potrzeby. Ponieważ wszystko w normie, brak dodatkowych badań. Oby tak dalej :!: :!:
MamaŻaby
SuperMama

Has thanked: 0 time
Been thanked: 107 times

Postautor: mamamonika » 15 lut 2016, 14:28

Witam serdecznie!
Ostatnie posty w tym wątku są z "dawniejszych czasów". Chciałabym poradzić się aktualnych ciężarówek co do tego tematu :)
Zaczynam 18. tydzień, pierwsze badania genetyczne zrobiłam w 14. tygodniu - zarówno USG jak i biochemię mimo że dumałam nad tym dłuższy czas czy warto.
A teraz przyszedł czas na dumanie dalej :)
Myślicie, że wystarczy USG robione u lekarza prowadzącego czy warto wybrać się do kliniki na USG połówkowe i test potrójny?
Obrazek
Awatar użytkownika
mamamonika

Been thanked: 0 time

Postautor: Paulinka » 15 lut 2016, 14:40

mamamonika, ja w kazdym trymestrze robilam to szczegolowe usg (oprocz "zwyklych" ysg w ramach prowadzonej ciazy). Dodatkowych badan nie robilam,ani ja ani lekarz nie widzielismy takiej potrzeby .
ObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Paulinka
SuperMama

Has thanked: 42 times
Been thanked: 60 times

Postautor: dorotatre » 15 lut 2016, 21:55

mamamonika, ja robiłam tylko te USG które przewidziane są w każdym trymestrze i są refundowane przez NFZ. Nie robił mi ich lekarz prowadzący ciążę, tylko na każde dostawałam skierowanie i zapisywałam się do innego lekarza (ciążę prowadziłam w Medeorze, USG wykonywał dr Roland Wilk). Na każdym dokładnie sprawdzał czy z maluszkiem wszystko w porządku. Wyszliśmy z mężem z założenia, że jeśli na którymś z nich lekarz stwierdzi, że coś jest nie tak da nam skierowanie na dalsze, bardziej dokładne badania :)
Obrazek
Awatar użytkownika
dorotatre

Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Postautor: mamamonika » 16 lut 2016, 19:16

Dzięki za podpowiedzi. Idąc za radą lekarza prowadzącego tym razem zrobię tylko normalne USG u niej. Kazała się nie bawić w test potrójny bo ponoć jest mniej miarodajny niz podwójny który już miałam.
Ktoś tu mądrze pisał: w kolejnej ciąży rozejrzę się za NFZ-towskim lekarzem na standardowe wizyty a USG robić będę zewnętrznie. Będę zdrowsza psychicznie :)
Obrazek
Awatar użytkownika
mamamonika

Postautor: szaraczarownica » 16 lut 2016, 21:14

mamamonika, ja bym zrobiła jednak u specjalisty. Nie mówię, że od razu u Dudarewicza, ale mamy w Łodzi kilku specjalistów od usg genetycznych. Połówkowe ma między innymi wykluczyć wady serca. W zasadzie powinno się zrobić usg z echo serca. Ale na przykład ja zrobiłam u Kozarzewskiego zwykłe, a mój lekarz prowadzący powiedział, że akurat on potrafi nawet na zwykłym wykryć takie wady, które wychodzą przy echu, więc skoro nic nie ma, to z dużym prawdopodobieństwem rzeczywiście tak jest.
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator

Has thanked: 189 times
Been thanked: 203 times

Postautor: Malwina » 17 lut 2016, 14:16

mamamonika, USG w 12 tygodniu i połówkowe, to najważniejsze badania w okresie ciąży. To jedyne badania, gdzie robiłam je u dobrych lekarzy od USG.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Malwina
SuperMama

Has thanked: 29 times
Been thanked: 68 times

Postautor: Paulina S. » 18 lut 2016, 19:45

Podpisuję się pod tym, co napisała szaraczarownica, zwłaszcza, że miałam porównanie USG połówkowego u lekarza na NFZ i u prywatnego specjalisty - niebo i ziemia jeśli chodzi o sprzęt i zaangażowanie lekarzy ( no ale dr, do której chodziłam na NFZ odradzam wszystkim w odpowiednim wątku). Echa serca nie robiłam, bo nie było takiej potrzeby. Doktor prywatnie nic niepokojącego nie usłyszała, jej opinia mi wystarczyła (ale powiedziała, że jeśli bardzo chcę, to da mi kontakt do specjalistów).
Awatar użytkownika
Paulina S.
SuperMama

Postautor: MamaŻaby » 08 kwie 2016, 16:47

znalazłam na fb ogłoszenie Fundacji Gajusz, może kogoś zainteresuje (może znacie kogoś komu ta informacja może się przydać):

Zostały ostatnie miejsca na bezpłatne testy Pappa w Gajuszu. Tylko w kwietniu i tylko dla kobiet między 11 a 13 tygodniem ciąży.
Jeśli znacie kogoś to przekażcie tę wiadomość, zaproszenie.
Umówić się można dzwoniąc pod numer: 42 207 28 60.
MamaŻaby
SuperMama

Postautor: 19anioleczek92 » 08 kwie 2016, 17:45

MamaŻaby, Właśnie się zapisałam :) Ponieważ na NFZ mi nie przysługuje bądź musiałabym się zapisać nim zaszłam w ciążę X( Masakra co się dzieje w tym kraju...A oni marzą o przyroście naturalnym ehh...usiąść i płakać :?
Awatar użytkownika
19anioleczek92
SuperMama

Has thanked: 22 times

Postautor: martula_87 » 08 kwie 2016, 17:58

19anioleczek92, bo test Pappa to wykonuje się jak jest jakies ryzyko chociażby wiek lub na usg pojawiają się jakieś przesłanki. Trzeba pamiętać że genetyczne badania są okropnie drogie i naprawdę trzeba długo czekać na wyniki. Wiem bo Dominik należy do poradni genetycznej jedne nasze badania przez rok nie wyszły z poradni bo nie ma na nie finansów.19anioleczek92, fajnie że zapisałaś się na taką darmowa akcje trzeba korzystać jak jest okazja tylko myślę że w Waszym przypadku test Pappa jest zbędny i gdybyś go nie zrobiła nic by się nie stało. Daj znać co i jak już po. O ile dobrze pamiętam niewiele forumek decydowało sie na to badanie.
Dominik 8.05.2012
Awatar użytkownika
martula_87
SuperMama

Postautor: ppola » 08 kwie 2016, 18:07

Ja miałam z racji długiego starania o Marysie i mojego wieku podczas zajścia w ciążę ;)
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ppola
SuperMama

Has thanked: 13 times
Been thanked: 125 times

Postautor: mamamonika » 08 kwie 2016, 18:17

Ja też zrobiłam i polecam. Długo się wahałam, przesłanek żadnych nie było ale cieszę się że to zrobiłam, bo jestem spokojniejsza. I przy okazji już w 14. tygodniu dowiedziałam się, że mam Synka bo robiłam też USG genetyczne :) Nie sądziłam, że się da tak wcześnie, a jednak :) Jak pytałam lekarza o opcję zrobienia testu potrójnego w połowie ciąży to powiedziała że tamten pierwszy był ważniejszy i bardziej miarodajny. Miałam za to echo serduszka.
Obrazek
Awatar użytkownika
mamamonika

Postautor: MamaŻaby » 08 kwie 2016, 18:18

19anioleczek92, cieszę się, że przydała ci się ta wiadomość :) NO i trzymam kciuki za poprawne wyniki :ymhug:
MamaŻaby
SuperMama

Postautor: martula_87 » 08 kwie 2016, 18:23

ppola, udało się na NFZ??? Generalnie ja uważam ze takie badania powinny być ogólnodostępne i darmowe. W wielu krajach test Pappa wykonuje się kazdej ciężarnej kobiecie u nas nawet za porządne usg genetyczne trzeba płacić bo jak ktoś nawet załapie się w wymogach NFZ to później jest i tak wiele ale do jakości takiego usg. Tutaj juz powinna się zacząć polityka rodzinna naszego państwa.
Dominik 8.05.2012
Awatar użytkownika
martula_87
SuperMama

Postautor: 19anioleczek92 » 08 kwie 2016, 18:24

martula_87, Z Igorem miałam wszystkie badania i wszystkie usg genetyczne robione bez żadnych problemów...Teraz się po zmieniało...Nawet gdybym musiała zapłacić i tak bym poszła bo ja "po prostu" muszę wiedzieć czy wszystko jest dobrze...Moja Pani Dr. u której prowadzę ciąże nie ma usg w gabinecie,więc miałabym nie mieć żadnego usg? Chyba żart...
MamaŻaby Ja zobaczyłam najpierw na swoim fb a potem zaraz u Ciebie na forum ;) Ale może są tu jeszcze dziewczyny które potrzebują...Jak dzwoniłam to było ok 10 miejsc....
Awatar użytkownika
19anioleczek92
SuperMama

Postautor: 19anioleczek92 » 08 kwie 2016, 18:27

martula_87, Z tego co wiem darmowe usg jest wtedy gdy masz skończone 3(...) kilka lat dokładnie nie pamiętam,lub któreś z rodziców jest obciążone lub pierwsze dziecko.
Awatar użytkownika
19anioleczek92
SuperMama

Postautor: martula_87 » 08 kwie 2016, 18:37

19anioleczek92, wiem ze oni zawsze maja jakies wymagania itd. Dlatego znów podkreślę to wszystko powinno być ogólnodostępne dla kazdej ciężarnej bez wymogów wieku itp. Gdyby nie Gajusz to pewnie musialabys płacić skoro na NFZ się pozmieniało i już takie opcji badań nie masz tak jak miałaś to w ciąży z Igorem. Ja się cieszę że są takie akcje myślę ze Wasz wynik bedzie idealny i będziesz spokojniejsza.
Dominik 8.05.2012
Awatar użytkownika
martula_87
SuperMama

Postautor: 19anioleczek92 » 08 kwie 2016, 18:45

Dokładnie,najtańszą opcje znalazłam za 250 zł a Dudarewicz 300...Ehh cieszę się,że ta Fundacja jest i pomaga w ten sposób a my możemy pomóc im...:)
Awatar użytkownika
19anioleczek92
SuperMama

Postautor: martula_87 » 08 kwie 2016, 18:52

19anioleczek92, no właśnie ja się boję nawet myśleć co by bylo gdyby nie te wszystkie Fundację niosące tak szeroką i ogromną pomoc. Czekamy na wieści pewnie poznacie też plec malucha bo tam tez jest świetna genetyczka może zerknie co Maluch ma miedzy nóżkami. ;;)
Dominik 8.05.2012
Awatar użytkownika
martula_87
SuperMama

Postautor: 19anioleczek92 » 08 kwie 2016, 20:03

No z Igorem właśnie na genetycznym się dowiedziałam :) Wszyscy mówią o dziewczynce ale ja czuję ,że będzie drugi siusiak ;) Ale jeśli się mylę, to będę najszczęśliwszą mamą pod słońcem <3
Awatar użytkownika
19anioleczek92
SuperMama

Postautor: ppola » 08 kwie 2016, 21:53

martula_87 pisze:ppola, udało się na NFZ???
nie ale zrobiłam w LuxMedzie bezpłatnie w ramach pakietu, bo były wskazania. Przy Uli wskazań nie bylo i musiałabym dodatkowo płacić. Ale że byłam jedną z nielicznych która robiła to badanie, to kobiety nie wiedziały co mają robić i jak to ogarnąć ( znaczy się Panie pobierajace krew i zbierające dokumenty, bo dalej lekarze już byli kompetentni ;) )
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ppola
SuperMama

Has thanked: 13 times
Been thanked: 125 times

Postautor: lmyszka » 09 kwie 2016, 13:38

Kurcze ja w obu ciążach miałam te badania bezpłatne, nikt nie pytał o wskazanie.
<3 Wiktor <3 14.06.2009
<3 Kacper <3 14.08.2013
Awatar użytkownika
lmyszka
Moderator

Has thanked: 78 times
Been thanked: 108 times

Postautor: WiolkaKlaman » 18 maja 2016, 13:19

Moja koleżanka miała robione własnie badanie genetyczne, ponieważ późno zaszła w ciąże. Z tego co wiem płaciła prawie 300 zł, ale za to mogła spokojniej spać :)
WiolkaKlaman

Postautor: Malena » 13 sie 2016, 1:10

Marcka pisze:

Ponieważ prowadzę ciążę prywatnie, usg genetyczne doktor robił jako naturalną kolej rzeczy. Wyniki nie były może poza normą, natomiast skierował mnie dla pewności na amniopunkcję, ponieważ przezierność karku była w górnej granicy normy.
Bałam się samego badania, momentu nakłuwania brzucha, natomiast nie taki diabeł straszny, nie było bolesne, trwało krótko. Czas oczekiwania na wynik był stresujący na maksa, a moment tuż przed otwarciem koperty - to już palpitacja... I najpiekniejsze słowa, jakie mogłam zobaczyć na kartce - kariotyp żeński xx, wykluczono zespół Downa i Edwardsa.
Obrazek
Awatar użytkownika
Malena

Been thanked: 1 time

Postautor: Michalkos75 » 12 wrz 2016, 11:36

Witajcie,

Moja żona prowadzi ciążę w luxmedzie i takie badanie USG było już pakiecie, bezpłatnie.
Wykluczenie niektórych chorób pozwala odetchnąć.
Pozdrawiam wszystkie mamy i zapraszam na swoją stronę www: Tabex opinie
Michalkos75

Postautor: PolubiłamGotowanie » 25 paź 2016, 10:09

Myślałam, że pierwsze USG obowiązkowo jest genetyczne(?) Połączone z dodatkowymi badaniami krwi (test PAPP-a i beta hcg). W każdym razie ja takie miałam.
Chodziłam prywatnie do DIASONU, ale ponieważ nie mają tam najlepszej aparatury te 3 obowiązkowe USG wykonywałam w innych miejscach. Z czystym sumieniem mogę polecić Pracownię badan ultrasonograficznych w Bełchatowie. Mnóstwo zdjęć, film i przede wszystkim bardzo rzetelnie przeprowadzone badanie z przemiłą i szczegółową narracją ze strony doktora:
"Tutaj mamy 1, 2, 3, 4 i 5 paluszek, o! tutaj widać włoski...)" :)
W 2015 roku można było się załapać na darmowe echo serca w Fundacji Gajusz - z tego również skorzystaliśmy. Normalnie takie badanie kosztuje chyba 300 zł.
PolubiłamGotowanie

Been thanked: 3 times

Postautor: ava » 25 paź 2016, 11:23

PolubiłamGotowanie pisze:Z czystym sumieniem mogę polecić Pracownię badan ultrasonograficznych w Bełchatowie
Czyżbyś robiła usg u dr Korcza? W drugiej ciąży robiłam u niego genetyczne i połówkowe i również byłam bardzo zadowolona. Aczkolwiek myślę, że mało komu to się tu przyda, w końcu w Łodzi też jest wielu świetnych specjalistów ;;)
Awatar użytkownika
ava
SuperMama

Postautor: PolubiłamGotowanie » 25 paź 2016, 13:23

ava Maciej Korcz - jeszcze nie doktor ;) Zgadza się, dokładnie u niego, a moją ciążę prowadziła jego ówczesna narzeczona.
Ja pojechałam do Bełchatowa, bo w Łodzi nie polecono mi nikogo. Nie jestem stąd, więc nie mam tu wielu koleżanek, które mogłyby mi coś sensownego polecić.
PolubiłamGotowanie

Postautor: ava » 25 paź 2016, 13:54

PolubiłamGotowanie pisze: jeszcze nie doktor
Oooo, naprawdę? Choć w sumie pamiętam, że jak go zobaczyliśmy z Mężem to byliśmy zszokowani, że jest taki młody i żałowaliśmy, że nie umówiliśmy się do kogoś bardziej doświadczonego. A ostatecznie po pierwszym badaniu umówiliśmy się na następne ::)

PolubiłamGotowanie pisze:Nie jestem stąd, więc nie mam tu wielu koleżanek, które mogłyby mi coś sensownego polecić.
Za późno trafiłaś na to forum ;)
Awatar użytkownika
ava
SuperMama

Postautor: PolubiłamGotowanie » 25 paź 2016, 14:15

ava pisze:Za późno trafiłaś na to forum ;)

Obyłoby się bez podróży do Bełchatowa. Ale już tu jestem i pewnie nie raz przydadzą mi się opinie i porady innych mam :)
PolubiłamGotowanie

Wróć do Dolegliwości i badania "ciężarówek"