Emi pisze:grupa krwi, ostatnie USG, HIV, HBS, WR, morfologia i mocz.

Emi pisze:Z badań, które wymagali przy porodzie w CZMP to: grupa krwi, ostatnie USG, HIV, HBS, WR, morfologia i mocz.
Wiktor
14.06.2009
Kacper
14.08.2013
Nota bene badanie I trymestru
ach ten Doktorek 
Wiktor
14.06.2009
Kacper
14.08.2013

Wiktor
14.06.2009
Kacper
14.08.2013

)szaraczarownica pisze:Ja miałam robione:
- hiv (2 razy, drugi pod koniec 3 trymestru)
- kiłę
- różyczkę
- cytomegalię
- toxo (raz na trymestr)
- przeciwciała i antygeny wzw b (oba, bo wyniki wyszły jakbym aktualnie przechodziła, a lekarz nie wierzył, że mam taki wysoki wynik, bo byłam niepotrzebnie doszczepiana 4 dawką - nie był to Skoczylas)
- hcv
- gbs około 32 tygodnia
- grupę krwi i przeciwciała (raz na trymestr) ze względu na potencjalny konflikt serologiczny
- morfologia, biochemia i mocz co 3 tygodnie (mocz obowiązkowo, bo całą ciążę rodziłam piasek, a w międzyczasie zaliczyłam dwie kolki nerkowe, z czego ostatnią w trakcie zwykłego porodu)
- na moją prośbę, za namową przyjaciółki, miałam badane również czynniki krzepliwości krwi, bo nieustannie miałam straszne problemy z oddaniem krwi, raz natychmiast skrzep się zrobił i panicznie bałam się zakrzepicy, ale okazało się, że wyniki są książkowe
Wszystkie badania bezpłatnie - abonament w luxmedzie.

Wiktor
14.06.2009
Kacper
14.08.2013

Sama z siebie.malulu pisze:Deco-Ania, lekarz sam z siebie robił USG piersi czy były jakieś podstawy do tego badania?
Pamiętam że to sprawdzałam bo wydało mi się dziwne że musze robić skoro wiem jaką mam grupę 

Wiktor
14.06.2009
Kacper
14.08.2013
więc zrobili jeszcze raz na cito przed porodem
Wiktor
14.06.2009
Kacper
14.08.2013
caixa pisze:Mało tego moja mama pielęgniarka z zawodu twierdzi, że szpital i tak robi sam to badanie bo nie ufa.
lmyszka pisze:USG ani badania piersi ani razu podczas ciąży nie miałam
caixa pisze:Deco-Ania, a ja mam takie techniczne pytanie. Ponownie robiłaś grupę krwi czy to był pierwszy raz? Bo ja robiłam przy okazji pierwszej ciąży i wyobrażam sobie, że to już dożywotnio.

bo ja mam i oryginał i ksero to może się kiedyś przyda i nie trzeba będzie powtarzać badania 
Zobaczymy jak to będzie przy kolejnym dziecku.tulipan87 pisze:mam oryginał (...) to może się kiedyś przyda i nie trzeba będzie powtarzać badania
Deco-Ania pisze:Jednak na aktualnym badaniu mam jakby dokładniej oznaczoną grupę krwi.
poprzednio: A Rh+
aktualnie: A RhD+
alamakota pisze:A swoją drogą czy USG w 32tc jest ostatnim?
alamakota pisze:Bo np w 36/37tc wymiary i waga dziecka będą dokładniejsze żeby się przygotować jakie ubranka zabrać....nikt już mi później tego nie powie?

Doczytałam w necie i chyba rzeczywiście tak jest.alamakota pisze:Moim zdaniem to to samo oznaczenie.
"D" oznacza tylko słowne zaznaczenie że grupa dodatnia.
niesia2708 pisze:Nie, nie jest

Też mam takie informacje. U mnie ostatnie usg było w 33-34 tc - wcześniej byłam w 29 tc i gin stwierdziła, że mogę iść trochę później na to ostatnie. Oczywiście jeśli ciążę prowadzi lekarz, który ma aparat do usg w swoim gabinecie, takie badanie może odbywać się co wizytę. Z tego co kojarzę jeśli ciąża przebiega prawidłowo, to na NFZ można/trzeba zrobić 3 usg - pod koniec pierwszego trymestru, połówkowe i właśnie ok. 32 tc.Deco-Ania pisze:A ja na USG (32tc) od dr Kozarzewskiego dostałam inną informację. Że - o ile nie ma wskazań do dalszych badań - to jest to już ostatnie badanie USG.I w sumie to samo potwierdziła moja gin.
ava pisze:Z tego co kojarzę jeśli ciąża przebiega prawidłowo, to na NFZ można/trzeba zrobić 3 usg - pod koniec pierwszego trymestru, połówkowe i właśnie ok. 32 tc.
ava pisze:Zobaczymy jak to będzie przy kolejnym dziecku.

Wróć do Dolegliwości i badania "ciężarówek"
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości