Wiktor
14.06.2009
Kacper
14.08.2013szaraczarownica pisze:Ja daję zwykły naturalny i do tego dodaję albo świeże owoce

, syrop glukozowo-fruktozowy jest rozpoznawany jako jedna z przyczyn otyłości olbrzymiej w USA czy Wielkiej Brytanii.
, przeczytałam na nich że nie muszą być przechowywane w lodówce. Od ekspertów firmy dowiedziałam się, że poddawane są obróbce termicznej i to ona sprawia że można je trzymać w temperaturze pokojowej. Hmmmm to całkowicie kłóci się z wiedzą mikrobiologiczną którą posiadłam na studiach. Jeśli produkt jest nazywany jogurtem musi zawierać żywe kultury bakterii, które w cieple powodują tzw. "bombarz" - to to wypukłe wieczko w kefirze, jogurcie itp. trzymanych w cieple. Powiem, szczerze jak dla mnie to nie jest jogurt.

misia-misia pisze:Danonki

Pepsi pisze:Magdalena Kubik a jak to w końcu jest z mlekiem krowim? Pij mleko będziesz wielki czy pij mleko będziesz kaleką?

szaraczarownica pisze:To ja się przypomnę z moim pytaniem: czy nabiał tylko pełnotłusty, czy może być chudy?
Pepsi pisze:Magdalena Kubik a jak to w końcu jest z mlekiem krowim? Pij mleko będziesz wielki czy pij mleko będziesz kaleką?
Magdalena Kubik pisze:nabiał wystarczy jak jest półtłusty, witaminy mają gdzie się rozpuścić a nie dostarczamy nadmiernych ilości tłuszczu zwierzęcego.
Dziękuję za odpowiedź 
więc wolę od razu dodac owoce. taja pisze:a ja zapytam od kiedy i w jakiej ilości powinno dziecko dostawać nabiał ??
taja pisze:czy takie 2w1 to już zaspokoja jego potrzeby dzienne na owoce również ? jak najlepiej to połączyć ?? i czy codziennie nabiał?? równiez w dzień jak dostaje 1/2 żółtka ?
Sybel pisze:Młody dostaje troszkę jogurtu naturalnego wymieszanego z owocami, ewentualnie kefir (uwielbia, usiłuje pić z kubeczka), maslankę. Czasem twarożek waniliowy vitello z biedronki, ale to bardzo sporadycznie.

Magdalena Kubik pisze:Sybel pisze:Młody dostaje troszkę jogurtu naturalnego wymieszanego z owocami, ewentualnie kefir (uwielbia, usiłuje pić z kubeczka), maslankę. Czasem twarożek waniliowy vitello z biedronki, ale to bardzo sporadycznie.
I super, a waniliowy twarożek można również zrobić w domu z twarogu, śmietany, syropu z agawy (do smaku) i ziaren wanilii
w takim razie, jeżeli słoiczki z dodatkiem twarożku sa już po 6mc to pomomo tego nie ma konieczności podawania dodatkowego nabiału ? wszystkie składniki potrzebne dziecku są zawarte w mleku mm ?Magdalena Kubik pisze:Nabiał w postaci przetworzonej tj. kefir, twarożek, jogurt (wszystkie bez laktozy)po ukończeniu 11 m.ż
Nasz dostaje jogurt od ukończenia 8-9 mż na polecenie alergolog, żeby sprawdzić w końcu czy ma, czy nie ma skazy białkowej Magdalena Kubik pisze:Nabiał w postaci przetworzonej tj. kefir, twarożek, jogurt (wszystkie bez laktozy)po ukończeniu 11 m.ż., ilość nieduża, nie ma wytycznych dokładnych ilościowo.

Wiktor
14.06.2009
Kacper
14.08.2013
Wiktor
14.06.2009
Kacper
14.08.2013
do tego dodatek owoców według uznania. Zdrowszego jogurtu nie ma 

Wróć do Specjalista ds. żywienia
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości