Plamki, krostki, blizny

Lekarze, szpitale, przychodnie w naszym regionie. Porady doświadczonych mam, jak radzić sobie z infekcjami domowymi sposobami.

Plamki, krostki, blizny

Postautor: Pepsi » 10 gru 2012, 23:09

Dziewczyny macie jakiś sposób na pozbycie się plamek po krostkach? We wrześniu w policzek młodą ugryzł komar. Non stop drapała, a jak się trochę zagoiło to rozdrapywała ponownie. Ostatnio pediatra polecił maść Tribiotic, żeby zlikwidować stan zapalny. Posmarowałam kilka razy (choć bardzo ostrożnie, bo ta maść jest wg. ulotki powyżej 12 roku życia :-s ) i po kilku dniach została tylko brzydka plamka. Macie jakieś sprawdzone sposoby, żeby to "cudo" zlikwidować?
Obrazek

Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego sie pragnie.
Awatar użytkownika
Pepsi
Moderator

Has thanked: 12 times
Been thanked: 61 times

Re: Plamki, krostki, blizny

Postautor: szaraczarownica » 11 gru 2012, 10:09

Pepsi pisze:maść Tribiotic

Pepsi pisze:wg. ulotki powyżej 12 roku życia

Dobre :lol: Nam kazali smarować tym kikut pępowiny, bo w kilku miejscach był delikatnie zaczerwieniony :lol:

Pepsi, na moje oko to blizna została. Taka powierzchniowa powinna zejść, ale kiedy... niewiadomo.
Ja czekam na zejście u Stasia, bo została mu po pierwszym wenflonie na samym środku dłoni i mnie drażni. Ma takie śliczne malutkie rączki i takie brzydkie przebarwienie na samym środku :evil:
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator

Has thanked: 189 times
Been thanked: 203 times

Postautor: Pepsi » 11 gru 2012, 10:30

szaraczarownica nie dobijaj mnie :twisted: Paskudnie to wygląda na policzku :| Zastanawiałam się czy nie smarować jej tego Contratubexem albo Solcoserylem, ale jak większość specyfików nie dla dzieci X(
Obrazek

Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego sie pragnie.
Awatar użytkownika
Pepsi
Moderator

Has thanked: 12 times
Been thanked: 61 times

Postautor: taja » 28 lip 2013, 18:14

jak sobie radzicie w te upały z potówkami ?? albo jak im zaradzić ? po wieczornej kąpieli rano po nich ani śladu, ale w ciągu dnia moje dziecko ma je ... wszędzie.
Pomyślałam że może od kremu na słońce, dusi skórę, ale przecież bez niego bym nie wyszła na zewnątrz.

poprawiłam pisownię. Patrycja11
"...a po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój..."

Obrazek
Obrazek
taja

Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Postautor: Patrycja11 » 28 lip 2013, 18:19

taja, myślę, że żaden sposób nie będzie dobry. Po prostu jest gorąco, dzieciaki pocą się pewnie równie mocno jak my, stąd też wysypana skóra. Może spróbuj go w ciągu dnia pod prysznic, czy umyć w miseczce (wiem, że jesteś na działce stąd pomysł miski :lol: ;) ) może ochłodzi mu się ciałko i nie będzie ich aż tyle... Nie wiem, strzelam :D
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Patrycja11
Moderator

Has thanked: 198 times
Been thanked: 117 times

Postautor: agnieszka19 » 28 lip 2013, 18:21

Taja a czego używasz po kąpieli dla małego?
Może za ciepło ubrany?
ObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
agnieszka19
SuperMama

Has thanked: 13 times
Been thanked: 52 times

Postautor: taja » 28 lip 2013, 18:48

Patrycja11, agnieszka19, tak siedzimy na działce, dziecko było z 3 razy w misce z wodą o temperaturze ok 30'.
chodzi w samej koszulce na rękawki i pieluszce. leżąc w kojcu leży bez niczego >D

po kąpieli nie używamy żadnego smarowania. ale nawet uda ma wysypane-to pewnie od siedzenia w wózku, ale siedzi na pieluszce tetrowej.. boje się, że go to swędzi, przeszkadza

Obrazek
Obrazek
taja

Postautor: taja » 29 lip 2013, 12:36

ok. juz wiem, że potówki potówkami, Kacper ma uczulenie na krem na słońce Ziajki

Obrazek
Obrazek
taja

Postautor: Karolina1907 » 29 lip 2013, 22:45

Dziewczyny!!!

Lenia jest po antybiotyku (Augmentin), gdyż nabawiła się anginy na wakacjach. Antybiotyk skończyłyśmy w sobotę, nadal bierzemy probiotyk, ale dzisiaj po południu zauważyłam dziwny brązowy nalot na języku :shock: Nie wiem jak mam to opisać, ale wygląda to mniej więcej jakby napiła się Coca-coli czy zjadła lizaka właśnie w tym smaku... zachowuje się normalnie i nie ma żadnych innych objawów.

Nie wiem czy to po antybiotykoterapii czy może coś się znowu przyplątało :(

Napiszcie jeśli spotkałyście się z czymś takim i przede wszystkim jak to zwalczyć!

Z góry dziękuję :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Karolina1907

Has thanked: 0 time
Been thanked: 6 times

Wróć do Zdrowie