Okulary korekcyjne dla dziecka

Lekarze, szpitale, przychodnie w naszym regionie. Porady doświadczonych mam, jak radzić sobie z infekcjami domowymi sposobami.

Okulary korekcyjne dla dziecka

Postautor: niesia2708 » 26 wrz 2015, 22:04

Karolinka ma zalecone okularki korekcyjne ponieważ lekko "ucieka" jej jedno oczko. Niestety nie chce ich nosić. Mówi "kulyly nie" i ściąga z nosa. Macie jakiś pomysły jak zachęcić ją do okularków?? Nie pomaga wspólne noszenie (w sensie że ja swoje zakładam) czy nagrody za wytrzymanie jak najdłużej.
Karolcia 19.07.2013
Misia 10.09.2017
Awatar użytkownika
niesia2708
SuperMama

Has thanked: 62 times
Been thanked: 121 times

Re: Okulary korekcyjne dla dziecka

Postautor: kasieńka 85 » 27 wrz 2015, 6:22

niesia2708, może ulubionej zabawce zrobić okulary. I tłumaczyć że razem będą nosić. Jak ma na nosie okulary to chwalić jak najczęściej.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kasieńka 85
SuperMama

Has thanked: 58 times
Been thanked: 142 times

Postautor: martula_87 » 27 wrz 2015, 7:12

niesia2708, my przerabialiśmy to samo Dominik miła roczek. Musze przyznać że do okularów przyzwyczaiła go moja mama i babcia. Miały go wtedy na weekend i non stop 2 osoby pilnował aby nie ściągał a jak ściągał zakładały okulary, zagadywały żeby o tym nie myślał i jakoś poszło. Z doświadczenia mojego i innych mam dzieci z okularkami przyznam że żadne dziecko nie zaakceptowała okularków od razu potrzebny jest czas i dużo dużo cierpliwości.
Ostatnio też mieliśmy kłopot bo zmieniliśmy oprawki i szkła(na większe) i mimo że wybrałam ten sam model, ten sam kolor Dominik miał kłopot twierdził że źle widzi i boli go głowa, więc znów stopniowo zakładaliśmy i zagadywaliśmy i jakoś chyba po tygodniu przyzwyczaił się.
Dominik 8.05.2012
Awatar użytkownika
martula_87
SuperMama

Has thanked: 243 times
Been thanked: 93 times

Postautor: Blue » 27 wrz 2015, 7:13

Niesia-ja mam podobnie z młodszą i korektorem zgryzu.Starsza była w tym temacie łatwiejsza i nosiła "rozumowo" (jakoś jej się dało przetłumaczyć,że będzie miała ładne ząbki).
Kupiłabym jakieś drobne naklejeczki (gwiazdki,serduszka) i dała jej do przyklejenia kilka na oprawce (z boku).Potem do lustra i WOW ale extra wyglądasz!Nikt takich nie ma;)Albo że okularki są magiczne,bo lepiej w nich wszystko widać itp.W każdym razie zeszłabym do poziomu wyobraźni dziecka,bo ona malutka jest.
Jeszcze mi przyszło do głowy-tylko nie wiem czy ona jest nie za mała,ale jakby jakieś foty na necie dzieci w okularach znaleźć i pogadać z nią- że ta dziewczynka to ma okrągłe różowe,a ten chłopiec ma niebieskie a Karolcia to ma takie i takie.
W necie jest trochę porad też-np wskazywać dziecku osobę którą lubi w okularach,przeczytać bajkę terapeutyczną itp.
Blue
SuperMama

Has thanked: 15 times
Been thanked: 216 times

Wróć do Zdrowie