Pas poporodowy

To, co czujemy, czym żyjemy w tym czasie. Nasze kłopoty, lęki i radości.

Pas poporodowy

Postautor: Malwina » 09 maja 2013, 11:19

Czy używałyście pasów poporodowych?

Jeśli tak, to jaki był to pas i czy przyniósł oczekiwane rezultaty?

Ja po pierwszej ciąży nie używałam. Brzuch mam strasznie "styrany". Druga ciąża jeszcze dorzuciła kilka rozstępów, ale też pięknie naciągnęła całą skórę, która w nadmiarze została po ciąży pierwszej.
W związku z tym wiążę z tym nowe nadzieje, że uda mi się jeszcze cokolwiek uratować.

Myślę nad zakupem pasa poporodowego i jakiegoś dobrego kosmetyku do brzucha, który można używać przy karmieniu piersią.

Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie, na co zwrócić uwagę?
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Malwina
SuperMama

Has thanked: 29 times
Been thanked: 68 times

Re: Pas poporodowy

Postautor: agnieszka19 » 09 maja 2013, 11:30

Ja tez nie używałam a mój brzuszek sam ładnie wrócił do formy... Też się zastanawiam czy warto w to inwestować i co takiego owy pas daje...
ObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
agnieszka19
SuperMama

Has thanked: 13 times
Been thanked: 52 times

Postautor: Fuente » 09 maja 2013, 14:04

Ja nie stosowałam pasa i w 6 tygodni po porodzie brzuch mam dokładnie taki jaki miałam przed zajściem w ciążę.
Zresztą na pierwszej wizycie położna środowiskowa zaznaczyla mi, żebym absolutnie nie zakładała żadnego pasa, przynajmniej przez okres calego połogu.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Fuente
Moderator

Has thanked: 42 times
Been thanked: 91 times

Postautor: tulipan87 » 09 maja 2013, 14:14

Malwina, ja miałam identyczny problem jak Ty. Nadmiar skóry sprawił, że brzuch mi wisiał - może nie jakoś dramatycznie, ale jednak wisiał. Kupiłam więc w aptece pas poporodowy i zaczęłam nosić - już dokładnie nie pamiętam kiedy, ale chyba jakoś 8-9 tyg po porodzie. W każdym razie na pewno po zakończeniu połogu.
Ja różnicę widziałam już po tygodniu noszenia. W zasadzie miałam wrażenie, że z dnia na dzień tej wiszącej skóry jest coraz mniej i jest ona coraz lepiej napięta. No i pas poporodowy doprowadził mój brzuch do ładu.
Także ja polecam, bo mnie on krzywdy nie zrobił a wręcz przeciwnie :)
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
tulipan87
SuperMama

Has thanked: 12 times
Been thanked: 26 times

Postautor: agacionek » 01 sie 2013, 20:19

tulipan87 pisze:Także ja polecam, bo mnie on krzywdy nie zrobił a wręcz przeciwnie

Ja rownież nosiłam, tylko zaczęłam tydzień po poodzie i ładnie wszystko się "wstąpiło" ;)
agacionek

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Postautor: wiolancia » 05 sie 2013, 20:12

Ja po zakończeniu połogu tez kupiłam pas taki z apteki,szyty przez jakąś firmę medyczną.
Brzuch co prawda nadal nie jest najmniejszy ( no ale w sumie to nigdy nie miałam płaskiego :-\ ) , ale za to skóra na brzuchu wygląda bardzo ładnie.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
wiolancia
SuperMama

Has thanked: 44 times
Been thanked: 35 times

Postautor: Misiak » 05 sie 2013, 21:19

Natura jest niesamowita. Jak to możliwe, żeby wielki brzuch z naciągniętą skórą pięknie się wchłonął.
U mnie też się wchłonął. Skóra mi nie wisi, tłuszczu też nie mam, ale ciągle mam wzdęty brzuch ::( i wyglądam, jak to mówi mój mąż czasem, na "drugie w drodze". No ale nie o tym wątek. Pasa używałam tylko kilka dni, właściwie to były takie majty korygujące (nieciążowe), wysokie aż pod biust. Była to masakra i ledwo oddychałam. Stwierdziłam, że mam gdzieś i rzuciłam w kąt.
5.12.2012 Polunia <3
7.07.2023 Rodzina <3
Awatar użytkownika
Misiak
SuperMama

Has thanked: 40 times

Postautor: Bian » 06 sie 2013, 6:22

Misiak pisze:wyglądam, jak to mówi mój mąż czasem, na "drugie w drodze"

Misiak Ty?! Jak Cię zobaczyłam na pikniku, to od razu pomyślałam, że fantastycznie wyglądasz! Weź no męża pacnij w łepetynę :P
Bian
SuperMama

Has thanked: 9 times
Been thanked: 103 times

Postautor: kakonka » 06 sie 2013, 8:11

Bian pisze:
Misiak pisze:wyglądam, jak to mówi mój mąż czasem, na "drugie w drodze"

Misiak Ty?! Jak Cię zobaczyłam na pikniku, to od razu pomyślałam, że fantastycznie wyglądasz! Weź no męża pacnij w łepetynę :P

popieram :D Ja pasa nie używałam. skóry obwisłej brak, rozstępów brak ale i brzuch nie był za duży także może to dlatego.
Awatar użytkownika
kakonka
SuperMama

Has thanked: 109 times
Been thanked: 34 times

Postautor: Misiak » 06 sie 2013, 8:45

Bian, haha dzięki wielkie, nie omieszkam. :lol: A tak serio to czasem mam normalny brzuch a czasem naprawdę mnie wybrzusza, kiedyś tak miewałam przed okresem, jak mi się woda w organizmie zatrzymywała.
5.12.2012 Polunia <3
7.07.2023 Rodzina <3
Awatar użytkownika
Misiak
SuperMama

Has thanked: 40 times

Postautor: ava » 06 sie 2013, 11:41

Zastanawiałam się nad kupnem pasa, ale po zajęciach w SR zrezygnowałam. Tzn. nikt mnie nie znięchęcał, ale po wyjaśnieniu co i jak, stwierdziłam, że ciało w czasie ciąży i połogu przechodzi tyle zmian, że nie chcę dodatkowo się katować. Jeśli jednak zdecydowałabym się na kupno pasa, to na pewno poczekałabym z jego użyciem do konca połogu.
agacionek pisze: rownież nosiłam, tylko zaczęłam tydzień po poodzie
Nie wiem czy to jest zdrowe. Po porodzie narządy wewnętrzne muszą "wskoczyć" na swoje miejsce, macica ciągle się obkurcza, no i dla krążenia to raczej też nie jest korzystne...
Awatar użytkownika
ava
SuperMama

Has thanked: 38 times
Been thanked: 112 times

Postautor: Malwina » 06 sie 2013, 12:57

ava, rozmawiałam z lekarzem i nie widział przeciwskazań. Kupiłam wyrób medyczny firmy "Pani Teresa".
Teraz 7 tygodni po porodzie brzuch wygląda lepiej niż kiedykolwiek po pierwszej ciąży. Teraz schudłam znów i muszę rozmiar mniejszy kupić, bo ten co mam jest już za duży i nie spełnia swojej roli. :/
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Malwina
SuperMama

Postautor: agunia » 01 wrz 2013, 17:23

Czy 7 tyg po porodzie to nie za późno żeby zacząć nosić taki pas? widzę,że u mnie bez tego ten brzuch się raczej nie wchłonie ::(
agunia
SuperMama

Has thanked: 15 times
Been thanked: 93 times

Postautor: Malwina » 01 wrz 2013, 17:39

agunia, myślę, że nie jest za późno.
Czasem po cesarce dopiero można zacząć nosić po takim czasie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Malwina
SuperMama

Wróć do Ciąża Subiektywnie