Śmieciowe jedzenie

Rozszerzanie diety, alergie, nietolerancje. Zdrowe odżywianie

Śmieciowe jedzenie

Postautor: Pepsi » 27 gru 2012, 20:46

Pozwalacie dzieciom jest fast-foody?
Wczoraj na TLC obejrzałam program "Matki wariatki. Śmieciowe jedzenie" i mi szczęka opadła. Matka czwórki dzieci cały jadłospis dziciaków układa ....w McDonald's :? dzieci jedzą śniadanie w McDonald's, obiad w McDonald's i kolację w McDonald's. Do tego nie mają systematycznych posiłków tylko jedzą kiedy są głodne. Mama wtedy pakuje wszystkich na spacer i idą do McDonald's :| Wszystko fajnie ładnie tyle tylko, że najmniejsze dziecko miało 17 m-cy a najstarsze 4 lata.

Ja sama od czasu do czasu lubię zjeść cheeseburgera w McDonald's. Moje dziecko na chwile obecną nie jest zainteresowane. jedynie shake'a mi podkrada :p
Obrazek

Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego sie pragnie.
Awatar użytkownika
Pepsi
Moderator

Has thanked: 12 times
Been thanked: 61 times

Re: Śmieciowe jedzenie

Postautor: Audiolka » 27 gru 2012, 20:48

Wojtek pierwszy raz jadł cokolwiek z Maca jakieś pół roku temu.
Gdzie są kobiety, tam jest zamieszanie
Obrazek
Awatar użytkownika
Audiolka
Administrator

Has thanked: 41 times
Been thanked: 57 times

Postautor: lmyszka » 27 gru 2012, 21:09

My z młodym byliśmy pare razy w Macu ale on jadł tylko frytki nic innego na szczęście go nie interesuje :mrgreen:
A ja lubię czasem cheeseburgera wszamać :lol:
<3 Wiktor <3 14.06.2009
<3 Kacper <3 14.08.2013
Awatar użytkownika
lmyszka
Moderator

Has thanked: 78 times
Been thanked: 108 times

Postautor: malaJu » 27 gru 2012, 21:26

Ja nie pozwalam, bo wiadomo - skaza plus alergie. Mam kłopot z głowy ;) A co do takich mamuś to naoglądałam się w Irlandii. Tam normą jest lunch w stylu kawał smazonego kurczaka plus grube frytki. I wszyscy to jedzą bez względu na wiek. No to i jadły dzieci. Ogólnie piękne rodzinki - ojciec w pracy, matka z trójką dzieciaków w fastfoodzie, nieuczesana, gruba, zaniedbana, w podartych i brudnych dresach i rozwalonych japonkach. Dzieci rozwrzeszczane, niedomyte i rzucające żarciem po restauracji. Miodzio.
Awatar użytkownika
malaJu
Administrator

Has thanked: 722 times
Been thanked: 265 times

Postautor: Patrycja11 » 28 gru 2012, 14:29

Moje dziecko je z Maca loda i wafelka ;)

Nic więcej. My sami bardzo rzadko jadamy cokolwiek prócz lodów z Maca, więc jakoś specjalnego problemu nie mam. Myślę, że jak będzie starszy i raz na jakiś czas podczas zakupów w GŁ czy Manu zje, to nic wielkiego się nie stanie. Ni uważam natomiast żeby było to dobre jedzenie na co dzień, jak to napisała malaJu, odbywa się w Irlandii.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Patrycja11
Moderator

Has thanked: 198 times
Been thanked: 117 times

Postautor: justine » 28 gru 2012, 14:40

Nie zamierzam Maciusia zabierać do takich miejsc, bo sama w nich nie bywam. Nie rozumiem też podejścia rodziców, którzy uczą dzieci (pewnie nieświadomie), że pójście do McDonalda to jest coś superfajnego - 'jak będziesz grzeczny to pójdziemy do McDonalda', że to niby ma być jakaś nagroda???? I zabierają takiego dzieciaka w niedzielę do centrum handlowego i idą na syfiasty obiad w McDonaldzie albo w innym KFC. Fuj!!! Nie popieram, nie toleruję i nie rozumiem.
Obrazek
Awatar użytkownika
justine
SuperMama

Has thanked: 16 times
Been thanked: 5 times

Postautor: kochecka » 28 gru 2012, 15:05

Maksio był z nami chyba dwa razy w Mc'u ale nie interesowało go to jedzonko w ogóle. Ode mnie napił się soku pomarańczowego i to wszystko.
Sami też nie jemy raczej fast-foodów. Jak dwa razy do roku nam się zdarzy to i tak dużo.
Natomiast będąc w UK napatrzyłam się na masy dzieciarni w Mc'u i to nie koniecznie przychodzące tam same z siebie. To były całe wycieczki rodzinne i również małe dzieciaczki wcinające frytki z majonezem lub ketchupem. Zawsze mnie to oburzało jak można takie małe dziecko uczyć od najmlodszych lat takich nawyków żywieniowych.
Awatar użytkownika
kochecka
SuperMama

Has thanked: 43 times
Been thanked: 42 times

Postautor: martula_87 » 28 gru 2012, 15:13

justine pisze:że pójście do McDonalda to jest coś superfajnego - 'jak będziesz grzeczny to pójdziemy do McDonalda', że to niby ma być jakaś nagroda???? I

Dokładnie tak było z moim rodzicami ponieważ dopiero to się pojawiało w Łodzi była to dla mnie i dla brata taka nagroda ale nigdy nie było to w formie obiadu.No i nawet miałam wycieczkę ze szkoły do McDonaldsa.
Sama lubie czasami coś tam zjeśc więc podejrzewam że moje dziecko też kiedyś tego spróbuje.Ale żywienie ciągłe dzieci w takich miejscach nie popieram.
Dominik 8.05.2012
Awatar użytkownika
martula_87
SuperMama

Has thanked: 243 times
Been thanked: 93 times

Postautor: Bian » 29 gru 2012, 13:27

Ja z McDonalda to tylko lody, a że lody można kupić w wielu miejscach, więc pewnie nie będę Hani do Maka czy KFC zabierała. Poza tym u mnie podobnie jak u Ju
malaJu pisze: skaza plus alergie. Mam kłopot z głowy

Pizza to może nie do końca śmieciówka, ale ostatnio w DaGrasso Hancia dostała od nas kawałeczek ciasta z brzegu bez żadnych dodatków, sosów etc., a przy stoliku za nami siedziała kobieta z córką 7-miesięczną i dawała dziecku normalnie pizzę z dodatkami i sosami :shock:
Bian
SuperMama

Has thanked: 9 times
Been thanked: 103 times

Postautor: Patrycja11 » 29 gru 2012, 13:55

Bian pisze:a przy stoliku za nami siedziała kobieta z córką 7-miesięczną i dawała dziecku normalnie pizzę z dodatkami i sosami
OMG :!:
Gabrysiek (jak jemy w domu) też dostaje czasami do pojedzenia brzeg pizzy ale nic więcej. Zresztą on z tych wybredniaków więc by zapewne mu nie smakowało :D
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Patrycja11
Moderator

Has thanked: 198 times
Been thanked: 117 times

Postautor: klarysa » 29 gru 2012, 15:09

Ale przecież pizza nie różni się praktycznie składem od kanapki z serem i keczupem.
Awatar użytkownika
klarysa
SuperMama

Has thanked: 21 times
Been thanked: 16 times

Postautor: malaJu » 29 gru 2012, 15:46

U nas Ulka z wielkim zapałem zjada prawie wszystkie brzegi od pizzy ;) Czyste ciasto drożdżowe. Dla niej przysmak, którym nie pogardzi nawet gdy jest chora.
Awatar użytkownika
malaJu
Administrator

Has thanked: 722 times
Been thanked: 265 times

Postautor: Pepsi » 29 gru 2012, 16:36

Moja do brzegów od pizzy to pierwsza jest. Kiedy robię domową pizze to robię dla niej kawałek z szynką i serem :p choć kiedyś podkradła cały kawał z zamawianej z kartonu i uciekała :roll:
Obrazek

Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego sie pragnie.
Awatar użytkownika
Pepsi
Moderator

Postautor: Emi » 30 gru 2012, 11:20

Adaś pizzy nie lubi, nawet brzegów. Jedzenia z Maca też nie dostaje bo i my nie jemy. Kiedyś jadł frytki, raz go zabraliśmy do Maca. Zjadł kilka i więcej nie chciał.
ObrazekObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Emi
Administrator

Has thanked: 19 times
Been thanked: 41 times

Postautor: Bian » 30 gru 2012, 11:37

klarysa pisze:Ale przecież pizza nie różni się praktycznie składem od kanapki z serem i keczupem.

klarysa no ok, dlatego właśnie napisałam, że dla mnie to nie jest śmieciowe jedzenie, ale chyba mało kto daje półrocznemu dziecku kanapkę z serem i keczupem :) Dorzuć do tego sos czosnkowy, cebulę. Dla takiego małego brzuszka to jeszcze trochę za wcześnie chyba :)
Bian
SuperMama

Has thanked: 9 times
Been thanked: 103 times

Postautor: monika » 07 sty 2013, 23:08

Nasz młody to niejadek, teraz już jest duuużo lepiej a nawet całkiem dobrze. Ale kiedyś to masakra. Niejadek, refluksowiec. Zatem bardzo późno miał swój pierwszy raz w Macu ;;) Bardzo dbam o to co je, nawet do tej pory. Długo ssał pierś 1rok i 10 miesięcy, wprowadzałam tylko ekologiczne warzywa i owoce. Mięso też kupowałam w różnych sprawdzonych miejscach.Poszliśmy do Maca, po tym jak zapytał: "Mamo, dlaczego ja nie byłem w Mcdonalsds? wszyscy w grupie byli..."Hmmm wyszło na to, że wychowaliśmy dziwoląga.Był, posmakują nuggetsy i frytki. Chodzimy baaaaaaaardzo rzadko, zdarzy się podczas wyjazdu po trasie bo wygodnie, wiem że zje i nie ma rewolty żołądkowej.Wiem też że to straszny syf i mam wyrzut sumienia. Z drugiej strony po raz pierwszy w Macu zobaczyłam jak moje dziecko oblizuje ze smakiem usta i nie marudzi, że nie chce jeść.Było to już dość dawno ale widok bezcenny >D Widzę czasem maleńkie dzieci w Macu, szokuję się za każdym razem, ale ja to taki żywieniowy ortodox byłam jak był mały
Awatar użytkownika
monika
SuperMama

Has thanked: 1 time
Been thanked: 12 times

Postautor: Malwina » 08 sty 2013, 8:18

Właśnie mi się przypomniało, że moje dziecko było w Macu, jak miał rok.
Spowodowane to było tym, że jechaliśmy na wakacje całą grupą i starsze dzieciaki chciały wejść do Maca.
Maksio posmakował tylko frytek. Zjadł może z 3 :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Malwina
SuperMama

Has thanked: 29 times
Been thanked: 68 times

Postautor: misia-misia » 08 sty 2013, 23:28

My nieraz chodzimy na jakiś fajny obiad do Manufaktury. Ale nie do restauracji tylko tam gdzie te wszystkie knajpki typu McDonald. Jak widzę tych rodziców wpychających w te dzieci hamburgery, frytki.
A już jak widzę maluszki w fotelikach do karmienia zajadające frytki, to mnie trzęsie.
Przecież kurcze jest choćby MG Eat czy appetito. Mają fajne zupy. Można kawałek rybki zjeść. Ale nie...
Ja Majce tylko raz dałam spróbować frytkę. Zamówiliśmy chińczyka i zamiast ryżu były frytki.
Majka poskubała ledwo co, większą frajdę miała z urywania frytki :)
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
misia-misia
SuperMama

Has thanked: 1 time
Been thanked: 24 times

Postautor: mikusia » 21 mar 2013, 15:52

Ja nie daje, choć czasem( bardzo rzadko ) jak sama jem coś tego typu to jak widzą to dam posmakować. Ale z reguły się chowam i nie daje
mikusia

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Postautor: tulipan87 » 22 mar 2013, 0:08

justine pisze:Nie zamierzam Maciusia zabierać do takich miejsc, bo sama w nich nie bywam.

Amen :)
Jeśli ma spróbować pizzę, frytki czy hamburgera to owszem, ale takie przygotowane przeze mnie w domu. Wiem, wiem, że to nie to samo co z MD i właśnie dlatego.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
tulipan87
SuperMama

Been thanked: 26 times

Postautor: Szizel » 28 mar 2013, 14:18

Ja jako, że pracowała w McD znam go od kuchni i wbrew wszelkim opinią dba o to by ich żywność była najwyższej jakości. Jak np usmażone frytki mogą leżeć w podgrzewaczu tylko 7 minut, codziennie wieczorem po pracy frytura jest filtrowana i czyszczona, i oczywiście wymieniana, dostawcy to znani producenci jak np. mieszanki do lodów i shake dostarcza Danone, ser zółty Hohland, mają swoich dostawców mięsa i warzyw byłam osobiście w jednej fabryce McD i na pewno mitem są, że mięso jest robione z najgorszych odpadów, sosy dostarcza Develey, a kanapka w podgrzewaczu leży tylko 10 min, a wszelkie usmażone kurczaczki 20 min. Zjeść od czasu do czasu McD nic złego w tym nie jest, byle nie za często bo to mega kaloryczne. My raz na jakiś czas odwiedzamy złote łuki Dżulia do tej pory spróbowała raz frytek, ale jakoś nie za szczególnie jej przypadły dpo smaku.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Szizel
SuperMama

Been thanked: 9 times

Postautor: Pepsi » 28 mar 2013, 17:03

Szizel pisze:a kanapka w podgrzewaczu leży tylko 10 min

Szizel a ile w tym prawdy, że po tym czasie kanapka robi się sztywna jak kamień? Kolejny mit o Mc?
Obrazek

Awatar użytkownika
Pepsi
Moderator

Postautor: lmyszka » 28 mar 2013, 17:21

Wiecie co te kanapki w Macu schodzą tak szybko, często się czeka nie. Więc w sumie ciężko aby długo czekała.
<3 Wiktor <3 14.06.2009
<3 Kacper <3 14.08.2013
Awatar użytkownika
lmyszka
Moderator

Has thanked: 78 times
Been thanked: 108 times

Postautor: Szizel » 29 mar 2013, 9:49

Pepsi pisze:Szizel a ile w tym prawdy, że po tym czasie kanapka robi się sztywna jak kamień? Kolejny mit o Mc?

Ona nie robi się sztywna tylko wg norm McD nie spełnia już takich samych walorów smakowych jest, nie estetyczna, ser się rozciapciał, sałata zwiędła etc.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Szizel
SuperMama

Been thanked: 9 times

Postautor: Kasia » 02 kwie 2013, 15:47

My do Maca chodzimy jak Młody wypatrzy zabawkę. Bierzemy wtedy HappyMeala i ... Młody zabiera zabawkę i jabłko ;) ja zjadam frytki a tatuś kanapkę ;) no i zawsze bierzemy zestaw z wodą :)

Co do jakości jedzenia - moim zdaniem wiele jest mitów. i tak jak napisała Szizel sieć dba o standardy. W wielu knajpkach i restauracjach z gwiazdkami nie ma takiego rygoru.

I chyba wolę bułkę z mcD nic z jakieś innej budki. Choć pamiętam, ze hamburgery pod centralem za czasów mej młodości były super... tylko jakie warunki sanitarne tam panowały :(
Pracująca mama 2 smyków i autorka bloga kulinarnego Gotuj z rodzinką
Kasia

Been thanked: 0 time

Wróć do Żywienie