Trasa W-Z

Trasa W-Z

Postautor: Sybel » 20 wrz 2013, 11:42

Lada moment rusza dwuletni paraliż miasta, który prawdopodobnie utrudni życie każdemu z nas. Dodawszy do tego niedokończone remonty w całym centrum, opóźnienia, brak informacji, niedostosowanie rozkładu jazdy MPK do potrzeb mieszkańców autentycznie boję się, jak to będzie. Mój mąż rozważa możliwość kupna skutera, a na pewno niedługo przeprosi się z rowerem. Ja, w ciąży, niekoniecznie będę zasuwać na rowerze, najbardziej martwi mnie, jak to będzie po porodzie z dwójką dzieci (i obawiam się, że nie ma różnicy, czy zrobię prawko, czy nie). Na przykład nie mam pojęcia, jak dojadę z Widzewa do Manufaktury do lekarza. Nie wiem, jak będzie wyglądał dojazd do mnie do pracy - zdaje się, ze trasa która tramwajem zajmowała 13 minut, teraz zajmie minimum 30, bo trzeba będzie jechać najpierw tramwajem, potem przesiadka na autobus.

Nie wspomnę o tym, że mi osobiście sam projekt sie nie podoba - według niektórych rysunków z projektami w tunelu mają być światła, a miała to być przecież szybka trasa, maja być tylko wyjazdy, bez wjazdów, przy Sienkiewicza ma być wyjazd wymuszający tylko skręt w stronę Bałut, omijający Galerię Łódzką, więc ktoś, kto z Retkini chce się dostać do GŁ, i tak będzie musiał jechać górą. Generalnie bez sensu.

Jakie są Wasze odczucia w tej kwestii? Cieszycie się, boicie, a może jest Wam to obojętne? Ja bardzo bym chciała, zeby nie doszło do realizacji tego projektu, a tylko do remontu skrzyżowania Marszałków, pociągnięcia torów od Augustów do Olechowa, remontu torowiska.
Sybel

Re: Trasa W-Z

Postautor: martula_87 » 20 wrz 2013, 16:18

Sybel, cóż ja mogę napisać mnie ta budowa znacznie utrudni życie szczególnie dojazdy do mamy :roll:
Ale już mam opracowany objazd i będę starała się unikać godzin szczytu...
No i nie ma szans żeby się przesiadła do Mpk bo z dzieckiem jest to trudne nie wspominając o rowerze :roll:

Najgorzej ma moja mama która mieszka w okolicach skrzyżowania Marszałków a pracuje na Retkini do tej pory jeździła jednym tramwajem teraz czekają ją trzy przesiadki !!!

Mnie też ten projekt się nie podoba szczególne te tunele w centrum. Bardzo bym chciała żeby zrobili cała trasę wymienili asfalt plus zrobili nowe torowisko od Retkini po Olechów, remonty skrzyżowań itd ale nie takie wykopy.
Szczególnie że już jeden projekt czyli Dworzec Łódź Fabryczna jest jednym wielkim wykopaliskiem jak się okazuje z dużymi problemami i już projekt jest zagrożony.
Ja jestem jak najbardziej za nowymi inwestycjami ale wypadałoby najpierw skończyć remonty w centrum a później zacząć tak wielki remont bo teraz sobie tego nie wyobrażam. Plus jeszcze nie dokończony remont na ul. Kopernika przez co nie ma jak zrobić objazdów dla tramwajów.Uważam że w tym mieście chcą zrobić wszytko jednocześnie a niestety tak się nie da.........

I też bym chciała żeby jak zaczynają taką inwestycję to żeby prace szły pełną parą najlepiej całą dobę żeby skończyć to przed terminem a nie grubo po nim. Bo jak przyglądam się pracą w okolicach Dw,Fabrycznego to mam wrażenie że nie dożyję końca tej budowy ;;) Nie mówiąc już o tym jak wolno prace szły na ul .Przybyszewskiego.
No i nie wiem kto wymyśla takie pracę na zimę zaraz będzie przerwa w robotach bo będzie śnieg i mróz.

I jeszcze jedno na początek na czas tej budowy absolutnie jestem za zlikwidowaniem bus-pasów które niedawno powstały na ul Kopcińskiego które tylko spowodowały większe korki bo autobusy jakoś szybciej specjalnie nie jeżdzą.
Dominik 8.05.2012
Awatar użytkownika
martula_87
SuperMama

Has thanked: 243 times
Been thanked: 93 times

Postautor: Sybel » 26 wrz 2013, 8:51

Jak czytam, jak mają zostać rozwiązane kwestie komunikacji zastępczej, to ręce opadają. Warto by było rozważyć stworzenie bus pasów z Widzewa do centrum, z Retkini zresztą też - inaczej autobusy zastępcze utkną w korkach. Trasa tramwajów zastępczych dwukierunkowych jest momentami wręcz żenująco krótka, zamiast puścić jeden tramwaj / autobus, pocięli trasę na odcinki i będzie można się pochlastać z dojazdem. Do Manu przynajmniej dojadę tramwajem 3, co prawda 40 minut, ale bez przesiadek. A z dzieckiem? Chyba bez wózka, ale dźwigać drania w ciąży to tak średnio. Generalnie jestem zachwycona...
Sybel

Postautor: szaraczarownica » 27 wrz 2013, 14:09

Sam projekt puszczenia trasy tunelem - tak, tak i jeszcze raz tak. Przez kilka lat jeździłam na wakacje przez Bratysławę i jestem tą ich autostradą w środku miasta zachwycona. Ograniczenie do 90 km/h (kiedyś było 100, ale co tam), w zasadzie jak kończy się jeden wjazd, to zaczyna następny zjazd itd. 3, czasami 4 pasy ruchu. Po prostu bajka.
Tyle, że z tego co mi wiadomo, to Słowacy nie robili tego na żywym organizmie - ta trasa była budowana, a nie przebudowywana.
A u nas jak zwykle kompletnie bez wyobraźni. Przede wszystkim najpierw powinni wyprowadzić ruch tranzytowy z miasta, czyli dokończyć wszystkie inwestycje dookoła Łodzi (ja wiem, to nie od Łodzi zależy, ale to taki skrót myślowy od "poczekać na zakończenie" ;) ). Zbudować przedłużenie Al. Włókniarzy. Wyremontować wszystkie te ulice, które mają przejąć ruch i nie na takiej zasadzie jak teraz, że nie zdążyli, a już muszą zacząć następną inwestycję. No i coś, co na pewno wielu osobom ułatwiło by życie - zbudować kolej aglomeracyjną. Tylko z głową, a nie po łebkach. Mój mąż na przykład bardzo ubolewa, że nie zrobią nawet prowizorycznej stacji na Radogoszczu Wschodzie i nie doprowadzą do niej autobusów z Radogoszcza Zachodu, Julianowa itp. O ile by to rozładowało i komunikację miejską i ruch samochodowy. W tym momencie droga na i z Dowborczyków zajmuje mu około godziny. Pociągiem mógłby być na Fabrycznym w ciągu 10-15 minut i potem 5-10 minut sobie dojść. Mówi, że bez wahania by się przesiadł na ten środek transportu.
Ale oczywiście lepiej rozgrzebać wszystko bez zapewnienia ludziom alternatyw.
Awatar użytkownika
szaraczarownica
Moderator

Has thanked: 189 times
Been thanked: 203 times

Postautor: klarysa » 27 wrz 2013, 15:00

Zgadzam się z Wami. "Wąwóz Zdanowskiej" czy Łódź Fabryczna są wg mnie robione na szybko, żeby skorzystać z dofinansowań. Wszystko od czapy. Brak ogólnego i spójnego planu rozwoju dla miasta. Do tego buspasy, brak obwodnic i jeden wielki korek, w którym i tak tkwią wszyscy i pewnie jeszcze długo będą, bo nawet po zakończeniu tych inwestycji niewiele się zmieni.

Nie wiem, czy znacie stronę na FB "Łódż hispsterem miast", ale są tam fajne zdjęcia i komentarze m.in. na ten temat.
Awatar użytkownika
klarysa
SuperMama

Has thanked: 21 times
Been thanked: 16 times

Postautor: martula_87 » 27 wrz 2013, 16:55

szaraczarownica pisze:Ale oczywiście lepiej rozgrzebać wszystko bez zapewnienia ludziom alternatyw.

Ja dziś zobaczyłam jakie objazdy zaproponowali to pusty śmiech mnie ogarnął :lol: Ale co zrobić wiem jedno będzie mi ciężko się dostać do mojej mamy a jej będzie ciężko przez te lata dojeżdżać do pracy cóż życie.
Mam tylko nadzieję że p.Zdanowska już więcej prezydentem miasta nie zostanie a cała jej świta już nigdy nie będzie miała możliwości zarządzania miastem na jakimkolwiek stanowisku.
Dominik 8.05.2012
Awatar użytkownika
martula_87
SuperMama

Postautor: martula_87 » 01 paź 2013, 11:08

No to ruszyło i co jest totalna porażka.
Moja mama ponieważ jeździ bardzo rano do pracy nie miała problemów z dojazdem, jej znajoma przesiadała się jedyne 4 raz 8-) A ich współpracownica w godzinach porannego szczytu jechała zamiast 20 minut z ul Kilińskiego na ul.Wyszyńskiego prawie 1,5 h bo przecież władze Łodzi nie przewidziały że autobus stanie w takim samym korku jak wszystkie auta :roll:
Dominik 8.05.2012
Awatar użytkownika
martula_87
SuperMama

Wróć do Aktualności