AnnaMaria pisze:szukam dobrego sprawdzonego przepisu na pierniczki.
Ja służę sprawdzonym dobrym przepisem na pierniczki ciasto trzeba wcześniej zagnieść bo musi dojrzewać.
Przesyłam jeszcze raz przepis, który możesz znaleźć w dziale Moje wypieki data z 16.01.2013:
Jeszcze dodam przepis na świąteczne pierniczki, które muszą dojrzewać miesiąc czasu ciasto:
Pierniczki
Składniki:
- 50 dag miodu (ja daję trosze mniej)
- 2 niepełne szklanki cukru,
- 25 dag masła lub margaryny,
- 1 kg i 1 szklanka mąki tortowej,
- 4 jaja,
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 szklanka siekanych orzechów włoskich,
- 1/2 szklanki siekanej skórki pomarańczowej,
- 1/2 szklanki rodzynek,
- 1 czubata łyżka ciemnego kakao,
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu,
- 2 płaskie łyżeczki imbiru,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- szczypta soli
Sposób przyrządzania:
Miód, cukier i tłuszcz włożyć do garnka i mieszając podgrzewać do rozpuszczenia się wszystkich składników. Powstałą masę wystudzić. Do masy dodać mąkę, jaja, sól, kakao, przyprawy oraz rozpuszczoną w zimnym mleku sodę. Rodzynki sparzyć i drobno posiekać. Ciasto dobrze wyrobić (można to zrobić ręcznie, można też użyć malaksera), pod koniec dodać bakalie. Ciasto (które ma w tym momencie lepką konsystencję) należy przełożyć najlepiej do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego naczynia i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce (najlepiej do chłodnej spiżarni). Ciasto kiedy odpoczywa powinno zmienić konsystencję z lepkiej i luźnej na zwięzłą i twardawą. Po kilku tygodniach, możemy przystąpić do pieczenia pierniczków. Ciasto należy zagnieść (wyjąc kilka godzin przed z lodówki/spiżarni aby się łatwiej zagniatało), podsypując w miarę potrzeb mąką, następnie rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. i wykrawać pierniki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać pierniki i piec ok. 15 minut. Pierniki oczywiście, jak to pierniki, zrobią się twardawe po upieczeniu. Dlatego należy je włożyć do metalowej puszki i poczekać ok. tygodnia, aż zmiękną.
A fotki pierników też wrzuciłam w ten sam dział z datą 20.11.2014