Kto powiedział, że dzieci muszą jeśc tylko papkę z marchewki i jabłka? Macie może jakieś smaczne, fajne przepisy na dania dla dzieci? Zarówno tych 6 miesięcznych jak i 3 latków?
Wpisujmy przepisy na zwykłe dania jak i te bardziej wyszukane
Mam książkę kucharską z takimi ciekawymi przepisami, więc zacznę pierwsza:
7 miesiąc: Indyk dyniowo- kabaczkowy
Składniki:
- 1 mały ziemniak
- 1 mała marchewka
- 2 łyżki drobno posiekanego kabaczka
- 3 łyżki zielonego groszku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 10 dag mięsa indyka
- 1/2 ugotowanego żółtka
- 1 łyżka brązowego ryżu
- kilka paseczków włoskiej kapusty
Mięso i warzywa ugotowac osobno w niewielkiej ilości wody, odcedzic i dokładnie zmiksowac. Dodac oliwę z oliwek. Dośc rzadką zupkę połączyc z ugotowanym ryżem (można przyrządzic go na wywarze z warzyw) i odstawic na kilka minut.
9 miesiąc: Śniadaniowe naleśniki
Składniki:
- 1 żółtko
- 3 czubate łyżki mąki sojowej
- 1 1/2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/3 szklanki mleka modyfikowanego
- 1/2 szklanki malin
- 1/2 banana
Mąke, żółtko, olej i mleko zmiksowac w taki sposób, aby otrzymac konsystencję gęstej śmietany. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, należy dodac nieco przegotowanej wody, jeśli za rzadkie- dodac więcej wody. Naleśniki nalejpiej smażyc bez tłuszczu na specjalnej patelni, w przypadku braku odpowiedniego sprzętu kuchennego, można użyc odrobiny oleju. Maliny i banany rozgnieśc widelcem w osobnej misce. Ciepłe naleśniki smarowac owocową masą.
11 miesiąc:Bakłażan pod pierzynką:
- 1/2 bakłażana
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 pomidor
- 1/4 kostka chudego twarogu
- 1 plasterek chudej szynki
- 1 łyżka maślanki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Bakłażana umyc i pokroic w cienkie plasterki. Posypac solą, pieprzem i skropic sokiem z cytryny. Odstawic w chłodne miejsce na 30 min. Pomidora sparzyc, obrac ze skórki, a następnie zmiksowac z twarogiem i maślanką. Do pasty dodac drobno posiekaną szynkę i starannie wymieszac. Bakłażany piec w przykrytym naczyniu żaroodpornym przez 20 min w temperaturzez 180 stopni C. Podawac po ostygnięciu, wysmarowane twarogową masą.